Innan bolånetaket infördes 2010 delades bolånet ofta in i ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet, ofta mellan 75 % och 90 % av bostadens värde, togs med bostaden som säkerhet och topplånet togs utan säkerhet och hade därför ofta högre ränta och kortare amorteringstid.
Idag finns ett bolånetak på bolån som innebär att låntagaren som mest kan låna 85 % av bostadens köpeskilling från en bank. Resterande 15 %, som kallas för kontantinsats, måste finansieras av låntagaren själv via till exempel eget sparande eller ett privatlån. Tidigare kunde man belåna hela bostadens värde och då delades bolånet in i ett bottenlån och ett topplån. Bankens säkerhet låg i bottenlånet som kunde utgöra mellan 75 % och 90 % av bostadens värde. Bottenlån hade ofta en lägre bolåneränta än topplånet. Resterande procent av bolånet kallades topplånet och eftersom banken tog en större risk med topplånet sattes därför räntan på topplånet högre än på bottenlånet. Topplånet hade också vanligtvis kortare amorteringstid än bottenlånet. Systemet med bottenlån och topplån innebar att en låntagare kunde låna hela köpeskillingen för bostaden hos samma långivare utan att behöva lägga en kontantinsats.
Bolån efter bolånetakets införande
Bolånetaket infördes 2010 av Finansinspektionen och innebär att bolånet maximalt får vara 85 % av bostadens värde. En del banker använder dock fortfarande begreppen bottenlån och topplån. Bottenlånet motsvarar då själva bolånet och om låntagaren finansierar resterande procent av husets värde med ett privatlån kallas det topplån.
Att finansiera kontantinsatsen
Sedan 2010 måste alltså låntagaren finansiera 15 % av bolånet själv, den så kallade kontantinsatsen. Många finansierar kontantinsatsen till en ny bostad med försäljningen av den tidigare bostaden. Andra sparar ihop till kontantinsatsen eller tar ett privatlån. Privatlån, som ibland också kallas för blancolån, är ett lån utan säkerhet och räntan är ofta högre på ett privatlån jämfört med ett bolån. Det kan vara en bra idé att jämföra olika bankers villkor för att hitta ett privatlån med så bra villkor och ränta som möjligt. Tänk dock på att bankerna förmodligen gör en kreditupplysning på dig vilket kan försämra din kreditvärdighet och därmed möjlighet att få ett lån beviljat.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Överbryggningslån – ett tillfälligt lån
Ett överbryggningslån, eller brygglån som det också kallas, är ett tillfälligt bolån. Du kan ansöka om ett överbryggningslån när du ska köpa en ny bostad och ännu inte sålt din tidigare bostad. När den gamla bostaden är såld ska lånet direkt betalas tillbaka. Löptiden på ett överbryggningslån är normalt mellan tre och sex månader. Banken kan även erbjuda ett handpenningslån som vanligtvis är 10 % av köpeskillingen.