Ett blancolån, eller privatlån eller konsumtionslån som det också kallas, är ett lån utan säkerhet. När man talar om säkerhet i lånesammanhang syftas på något som kan pantsättas för lånet. Det kan till exempel vara en bostad vid ett bolån eller ett fordon vid ett billån. Ett blankolån är inte bundet till något speciellt. Låntagaren till ett blankolån kan använda pengarna till precis vad som helst. För att bestämma hur mycket pengar du som låntagaren får låna med ett blankolån kontrollerar långivaren din ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga. När du ansöker om ett blancolån kan långivaren göra en kreditupplysning på dig och om flera kreditupplysningar görs kan det försämra kreditvärdigheten och då blir det vara svårare att få ett lån beviljat.
Blancolån, ränta och amortering
På ett vanligt lån betalar du ränta och detsamma gäller för blancolån. Skillnaden med till exempel ett bolån är att räntan för ett blankolån ofta är mycket högre eftersom långivare tar en större risk med ett lån utan säkerhet. Jämför gärna flera olika banker och låneinstitut när du ska ta ett blancolån för att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. På ett blancolån betalar du också amorteringar precis som vid ett bolån.
Ta blancolån till kontantinsats
I Sverige finns ett bolånetak infört av Finansinspektionen år 2010. Bolånetaket innebär att man som mest kan belåna 85 % av bostadens värde, resterande 15 % måste finansieras av låntagaren själv. Detta brukar kallas för kontantinsats. I många fall finansieras kontantinsatsen med en försäljning av en tidigare bostad eller med eget sparande. Det finns också en möjlighet att ta ett blancolån för att täcka de sista 15 % av bostadens köpeskilling.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.