Bolåneräntan är den avgift banken tar för att låna ut pengar till ett bolån. Bolåneräntan, eller boräntan som den också kallas, kan vara bunden eller rörlig.
När du tar ett lån från en långivare, ofta en bank, betalar du ränta som helt enkelt är priset för att få låna pengarna. Vid ett bostadslån talar man om bolåneräntor eller boräntor. Vilken ränta banken sätter på bostadslånet styrs bland annat av reporäntan, eller styrräntan som den också kallas, som är den ränta bankerna betalar till Riksbanken, Sveriges centralbank, för att få låna och placera pengar. Detta gör att bolåneräntan ofta inte skiljer så mycket mellan olika banker men även små skillnader har stor betydelse för hur mycket lånet kostar över tid. Jämför därför de bolåneräntor som bankerna erbjuder för att få bäst boränta.
Vad är bunden och rörlig ränta på bolån?
Du kan välja att betala bunden eller rörlig bolåneränta på ditt bolån. Det går också bra att dela upp lånet i flera delar med olika bindningstider och med både bunden och rörlig ränta. Bunden ränta, eller fast ränta som det också heter, innebär att du binder räntan under en viss tidsperiod. Du är då garanterad samma ränta under hela bindningstiden. Den bundna räntan är vanligtvis högre än den rörliga. Fördelen med en bunden ränta är att du exakt vet vad månadskostnaden för lånet blir under bindningstiden och därmed får du god kontroll på din ekonomi. Bunden ränta påverkas inte av ränteläget vilket är en fördel om ränteläget går upp men en nackdel om det går ner. Ett bundet lån går att lösa i förtid men då begär ofta banken en ränteskillnadsersättning.
En rörlig bolåneränta följer räntemarknaden och ändras var tredje månad. Sjunker ränteläget är det en fördel att ha rörlig ränta medan det kan påverka din boendeekonomi negativt om räntan går upp. Den rörliga räntan har historiskt sett varit lägre än den bundna räntan. Med en rörlig ränta är det enklare att lösa in ett lån utan risk för att behöva betala en ränteskillnadsersättning.
Förhandla och jämför bolåneränta för bästa och lägsta räntan
Det går att förhandla med banken om räntenivån på ett bolån. Jämför med bankens listränta som är den ränta banken erbjuder sina låntagare på webbsidan. Listräntan är alltså ett utgångspris för räntan på ett bolån. Titta också på vad andra banker erbjuder för listränta. Hittar du en bank som erbjuder en lägre ränta kan det bli ett argument för att förhandla samma låga ränta hos din bank. Ett annat sätt att förhandla med banken för att få bäst bolåneränta är att kontrollera bankens snittränta på bolån som är ett genomsnitt av den ränta som bankkunderna faktiskt betalar för bolån hos en specifik bank. Snitträntan är ofta lägre än listräntan och därför finns ofta ett förhandlingsutrymme här för att få bästa bolåneräntan. Många banker premierar också kunder som är helkunder hos banken. Det betyder att du som kund samlar hela din ekonomi hos banken och gärna också har ett sparande där.
Ränteavdrag för bolån
Räntebidrag är en rabatt som staten ger på bolåneräntan. Du får göra ett ränteavdrag på 30 % av räntekostnaderna och om du har höga räntekostnader är avdraget 21 % på summan som överstiger 100 000 kr. För att få göra ett ränteavdrag måste vissa villkor vara uppfyllda. På inkomstdeklarationen är uppgifterna ofta redan förtryckta då banken rapporterat in korrekta siffror till Skatteverket och du behöver bara signera och skicka in.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Kommer bolåneräntan stiga eller sjunka?
Många faktorer påverkar ränteläget. Riksbankens reporänta är en sådan faktor men även landets konjunktur där antal arbetslösa, tillväxten och inflationstakten finns med som avgörande faktorer. Det är därför svårt att ge en prognos över bolåneräntan.