En bostadsbubbla är när bostadspriserna är betydligt högre än motiverat. Faktorer som styr priser på bostäder är bland annat efterfrågan och tillgången, ränteläget och en förväntan om en framtida värdeökning.
När värdet på bostäder, hus och bostadsrätter, är högre än motiverat brukar man tala om en bostadsbubbla. Olika faktorer påverkar hur och när en bostadsbubbla utvecklas. Låga räntor tillsammans med hög efterfrågan av bostäder på marknaden och en förhoppning om att bostäderna ska öka i värde är exempel på avgörande faktorer.
Vid en bostadsbubbla stiger priserna på bostäder snabbt och efterfrågan på bostäder är betydligt större än tillgången. Detta fenomen är vanligare i storstäder än på landsbygden. Är dessutom räntorna låga vågar låntagare ta större bolån då månadskostnaderna endast ökar marginellt. Även den ekonomiska tillväxten i landet och en förväntan att bostäder ska öka i värde ser man i en bostadsbubbla. En varningssignal att bostadsmarknaden befinner sig i en bubbla är när priserna på bostäder under lång tid ökar mer än hushållens inkomster.
När spricker bostadsbubblan och blir en bostadskrasch?
Om bostadspriserna istället snabbt minskar spricker bostadsbubblan och det blir en bostadskrasch istället. Detta kan ske mycket snabbt som under finanskrisen på 1990-talet, men en bostadskrasch kan också komma mer smygande över en längre tid. En bostadskrasch börjar ofta med en oro på bostadsmarknaden. Bostadsköparna börjar tvivla på värdeökningarna och blir mer försiktiga i budgivningarna och det kommer färre spekulanter på visningarna. Måste man av någon anledning sälja sin bostad kan priset landa en bit under inköpspriset vilket innebär att man fortfarande har skulder trots att bostaden är såld. Den privata konsumtionen minskar och detta påverkar hela samhällsekonomin och ökar risken för en lågkonjunktur. Det kan ta lång tid innan marknaden återhämtar sig och bostadspriserna är tillbaka på samma nivåer som före kraschen. Hur en framtida bostadprisutvecklingen kommer att se ut spekuleras det alltid om. Det är med andra ord mycket svårt att göra en prognos.
Den höga inflationen under 2022 har lett till att Riksbanken har behövt höja styrräntan med flera procentenheter. Höjningen av styrräntan har medfört dyrare bolån vilket har lett till sjunkande bostadspriser. Under 2022 har bostadspriserna sjunkit med cirka 13 procent från toppen. För att det ska klassas som en bostadskrasch brukar man säga att priserna ska falla med 15 till 20 procent, så det ser ut som att vi börjar närma oss en bostadskrasch. Om Riksbanken fortsätter att höja styrräntan så är en krasch på bostadsmarknaden trolig. Skulle arbetslösheten dessutom öka, så kommer prisnedgången på bostäder att bli ännu större. Många bedömare tror att priserna kan falla med 20 procent eller mer från toppen, om vi får en ökande arbetslöshet i Sverige under 2023.
Ska du sälja din bostad? MäklarOfferter hjälper årligen tiotusentals bostadssäljare att hitta rätt mäklare
Vad kan hända i värsta fall om bostadsmarknaden kraschar?
Hör riksbankschef Stefan Ingves svar på frågan som han fick under livesändningen av #FrågaRiksbanken 23 september 2021.