Har du en lägenhet eller ett hus som ligger ute till försäljning men känner att det går extremt trögt och ingenting händer? Det finns många omständigheter som kan påverka marknadsläget och göra det svårt att sälja en bostad. Kanske är utgångspriset satt för högt jämfört med liknande villor eller bostadsrätter i samma område. Är konkurrensen hård kan det ta lite längre tid innan budgivningen tar fart och det gäller att ha rimliga förväntningar. Men om annonsen har legat uppe i flera veckor, inga spekulanter dyker upp på visningarna och de enstaka bud som faktiskt trillar in är i skamligaste laget så kan det vara dags att börja se dig om efter en ny mäklare. Det mest sannolika är nämligen att din befintliga mäklare redan har använt upp alla sina kontakter och i princip bara hoppas på att den perfekta köparen ska dyka upp från ingenstans.
Har du svårt att sälja din bostadsrätt så kan det bero på en rad olika faktorer, men framför allt var lägenheten är belägen samt vilken standard den är i. Efterfrågan på bostadsrätter varierar mycket mellan olika kommuner och det kan så klart vara svårt att säja en lägenhet med hög avgift och mediokert läge om det finns många likadana eller finare objekt att konkurrera med i samma område. Anledningarna till att det är svårt att sälja en lägenhet kan också skilja sig från orsakerna som gör det svårt att sälja ett hus. En lägenhet är till exempel inte lika säsongskänslig som en villa eller ett fritidshus men det kan ändå vara svårt att sälja en fin bostadsrätt under storhelger och semestrar då spekulanterna har annat för sig och efterfrågan sjunker.
En fristående villa, ett radhus eller ett fritidshus kan vara både lättare och svårare att sälja än en lägenhet. Mycket beror på tidpunkt, men även på husets läge, kondition och omgivning. Om en villa eller bostadsrätt i normalskick har legat osåld på Hemnet i mer än åtta veckor är det dock hög tid att ta ner annonsen och börja om.
Svårt att sälja bostaden? Byt mäklare!
Har du svårt att sälja ditt hus eller din bostadsrätt kan det i många fall vara värt att byta mäklare för att ge affären en nystart. Det behöver inte vara mäklarens fel att villan eller lägenheten är svårsåld, men genom att anlita en ny mäklare som bidrar med fräscha idéer och ett nytt spekulantregiser är chansen större att få bostaden såld snabbt och till ett bra pris. Har mäklaren erfarenhet av att sälja liknande objekt i samma område har denne förmodligen även en hel del köpsugna intressenter på spekulantlistan, vilket också kan underlätta.
Om du passar på att byta mäklare under tiden som Hemnet-annonsen är nedtagen behöver din nya mäklare inte heller avvakta i 21 dygn, utan kan publicera en egen annons direkt. Det kan dock vara klokt att utnyttja tiden till att renovera eller styla om bostaden innan du låter mäklaren ta nya foton som framhäver de bästa egenskaperna. Sedan är du redo att ta nya tag med en ny mäklare och en unik annons. Detta innebär dock en ny annonskostnad. Hemnet-avgiften är avdragsgill när du deklarerar bostadsförsäljningen.
Säg upp förmedlingsuppdraget
Det du behöver tänka på när du ska byta mäklare är att säga upp det befintliga förmedlingsuppdraget och se till att begära ut den tidigare mäklarens spekulantlista, så att du kan välja en ny mäklare utan att riskera dubbla mäklararvoden. Kolla även upp vad som står i uppdragsavtalet så att du inte drar på dig några onödiga extrakostnader!
Jämför och välj en ny mäklare
Så hur väljer man då en ny mäklare? Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar att man träffar flera olika mäklare personligen och jämför erbjudanden innan man bestämmer sig för vem man vill anlita. Vi hjälper dig gärna att hitta och jämföra de bästa mäklarna i ditt område så att du kan välja den som du känner dig mest bekväm med.
Har du svårt att sälja din bostad och vill byta mäklare? Vi hjälper dig att hitta en ny mäklare – helt gratis!