MäklarOfferter

Hur mycket provision får mäklare?

Hur mycket provision får mäklare?
Vad får en mäklare i provision?

Mäklare får oftast betalt genom provision, en procentsats av det totala mäklararvodet från varje bostadsförsäljning. Om mäklaren arbetar för en byrå, behåller de vanligtvis mellan 20 och 30 procent av detta arvode, medan resten går till byrån de arbetar för. Det betyder att en mäklare kan tjäna mellan 10 000 och 30 000 kronor före skatt per försäljning. Om mäklaren driver sin egen firma, får de behålla hela arvodet.

Vad mäklaren tar i arvode, det vill säga hur många procent mäklaren tar av försäljningspriset, och vad mäklaren får behålla av arvodet är inte nödvändigtvis samma sak.

Hur mycket provision får en mäklare?

De flesta mäklare har en provisionsbaserad lön, vilket innebär att deras inkomst helt eller delvis kommer från mäklararvoden som bostadssäljare betalar när de säljer sina bostäder. Vanligtvis får mäklaren behålla mellan 20 och 30 procent av mäklararvodet, medan mäklarföretaget tar den resterande delen. Om mäklaren arbetar på egen hand, utan att vara anställd eller del av en kedja, får mäklaren behålla hela arvodet själv.

Mäklararvoden i kronor och procent

Genomsnittligt mäklararvode i Sverige är 64 603 kronor eller 2,8 procent av försäljningspriset. Arvoden varierar dock en hel del beroende på var i landet bostaden ligger, vilken bostadstyp som ska säljas och inte minst bostadens värde.

Tips

Jämför mäklararvoden gratis – få kostnadsförslag från mäklare i ditt område!

Jämför mäklararvodenPil

Bostadstyp och område påverkar arvodet

Mäklarprovisionen för villor är generellt sett högre än för bostadsrätter. Även området påverkar vilken provision mäklare tar. I storstäder och områden med höga bostadspriser får mäklare normalt sett högre arvoden än i områden där bostadspriserna är lägre. Här kan du se aktuella mäklararvoden för StockholmGöteborg och Malmö.

Olika mäklare tar olika arvoden

Mäklararvoden skiljer sig åt mellan olika byråer. Till exempel är det genomsnittliga arvodet hos Fastighetsbyrån 61 710 kronor eller 2,6 procent. Hos Svensk Fastighetsförmedling är det 58 305 kronor eller 3,5 procent, medan det hos Länsförsäkringar är 62 786 kronor eller 2,7 procent.

Även inom samma byrå kan mäklararvodena variera mycket beroende på vilken mäklare man väljer. En erfaren mäklare med många framgångsrika försäljningar kan normalt kräva ett högre arvode än en nyutexaminerad fastighetsmäklare.

Provisionen som mäklaren får

Provisionen som mäklaren får är alltså 20 till 30 procent av mäklararvodet exklusive moms, vilket normalt motsvarar 10 000 till 30 000 kronor per försäljning (före skatt).

Om mäklaren har en egen mäklarfirma får mäklaren hela mäklararvodet i provision.

Ingen provision om bostaden inte säljs

Om bostaden inte säljs har mäklaren vanligtvis inte rätt till någon provision, men beroende på vad som har avtalats kan bostadssäljaren behöva betala vissa avgifter. Det innebär också att mäklaren inte får någon provision och därmed ingen lön alls. Vad mäklare tjänar varierar väldigt mycket mellan olika mäklare.

Vanliga frågor om

Mäklarprovision

Vad får en mäklare i provision?Pil

Om mäklaren arbetar för en byrå, är provisionen 20 % till 30 % av arvodet, medan resten går till byrån. Detta resulterar i en inkomst på 10 000 till 30 000 kronor före skatt per försäljning för mäklaren. Om mäklaren har egen firma, behåller de hela arvodet.

Har mäklare provision?Pil

De flesta fastighetsmäklare har någon sorts provision, men det är vanligare med provisionsbaserad lön bland nya mäklare. Bland de med 0-3 års erfarenhet får 80 % provisionslön, medan denna siffra är 70 % för de med 4-10 års erfarenhet och minskar till 50 % för mäklare med mer än 10 års erfarenhet. Samtidigt ökar andelen mäklare med fast lön eller annan ersättning med ökad yrkeserfarenhet.

När har mäklaren rätt till provision?Pil

Mäklaren får oftast betalt när bostaden har överlåtits till köparen men även om försäljningen inte blir av kan mäklare få ersättning för särskilda utlägg eller om bostaden säljs inom mäklarens ensamrättsperiod eller till en person som förmedlats av mäklaren. Detta ska regleras i förmedlingsuppdraget mellan mäklaren och säljaren.

Nyfiken på arvoden?Få offerter från mäklareTjänsten är gratisInga förpliktelser
Jämför mäklararvoden