Konjunktur beskriver ekonomins upp- och nedgångar över tid. Enkelt förklarat är det högkonjunktur när ekonomin går bra och lågkonjunktur när ekonomin går dåligt. För att bedöma om det råder hög- eller lågkonjunktur används BNP-gapet, som visar skillnaden mellan faktisk och potentiell BNP.
Konjunkturen beskriver det rådande ekonomiska tillståndet och utvecklingen. För att bedöma det ekonomiska läget analyseras flera faktorer, bland annat sysselsättningsgraden, tillväxten och inflationen. En konjunkturcykel varar vanligen mellan tre och åtta år och består av en hög- och en lågkonjunktur. Ekonomin har alltså inget konstant tillstånd utan pendlar mellan hög- och lågkonjunkturer. Enkelt kan man säga att när ekonomin går bra är det högkonjunktur och när ekonomin går dåligt är det lågkonjunktur.
Högkonjunktur och lågkonjunktur
Konjunkturen delas in i perioder av hög- och lågkonjunkturer. Under en högkonjunktur råder framtidsoptimism. Företagens investeringsaktivitet är hög och för att kunna producera fler varor och tjänster anställer de ny arbetskraft. Detta leder till hög tillväxt och sysselsättning vilket i sin tur ger hushållen ökad köpkraft. Efterfrågan på varor och tjänster ökar och priserna stiger. Under en högkonjunktur kan företagen ha svårt att hitta och anställa arbetskraft med rätt kompetens och utbildning för arbetsuppgifterna. Under en långvarig högkonjunktur kan till slut nyinvesteringar och produktion överstiga den verkliga efterfrågan och behovet av varor och tjänster. Högkonjunkturen går in i en avmattningsfas.
När efterfrågan på varor och tjänster minskar, bromsar företagens produktions- och investeringsbenägenhet in. För att hantera denna nedgång tvingas företagen dra ner på sina kostnader. Detta medför ofta nedskärningar inom arbetskraften, vilket resulterar i högre arbetslöshet. Med minskade inkomster får hushållen strama åt sina plånböcker, vilket förvärrar situationen. När ekonomin fortsätter neråt, går högkonjunkturen över i en lågkonjunktur. Den nedåtgående fasen i en lågkonjunktur kallas för recession eller konjunkturnedgång. Om recessionen är djup och långvarig, talar man om en ekonomisk depression. Efter att lågkonjunkturen har nått sin botten och ekonomin börjar visa tecken på förbättring samt efterfrågan ökar, kan företagen gradvis börja expandera igen, nyanställa och öka produktionen. Detta lyfter i sin tur hushållens köpkraft, och ekonomin börjar då röra sig mot en högkonjunktur igen. Den uppgående fasen i en lågkonjunktur kallas för konjunkturåterhämtning.
Konjunkturcykeln
Konjunkturcykeln består av en period av högkonjunktur med dess uppgång och avmattning och en period av lågkonjunktur med dess nedgång och återhämtning. En cykel brukar vara mellan tre och åtta år. Aktiviteten mäts vanligtvis med bruttonationalprodukten. Vilket konjunkturläge ekonomin befinner sig i bestäms alltså av BNP-nivån och hur den utvecklas jämfört med en potentiell BNP-nivå. Potentiell BNP är den produktionsnivå som skulle råda om alla tillgängliga produktionsfaktorer nyttjades fullt ut och ekonomin är i ett konjunkturläge förenligt med inflationsmålet på två procent. Det så kallade BNP-gapet definieras som skillnaden mellan den faktiska BNP:n och den potentiella BNP:n. När BNP-gapet är negativt är det lågkonjunktur och när gapet är positivt är ekonomin inne i en högkonjunktur. Sedan mitten av 1950-talet har BNP-utvecklingen i Sverige haft en långsiktig uppgång med några undantag, till exempel krisen i början av 1990-talet och den globala finanskrisen 2008.
SCB:s konjunkturklocka
SCB, Statistiska centralbyrån, är en förvaltningsmyndighet som tar fram officiell statistik på begäran från bland annat regeringen och riksdag. SCB har tagit fram en konjunkturklocka som visar hur konjunkturläget ser ut i Sverige och i vilken riktning den svenska ekonomin är på väg. Konjunkturklockan uppdateras en gång i månaden.
I konjunkturklockan analyseras 14 ekonomiska indikatorer, till exempel BNP-indikator, näringslivets produktion och efterfrågan, hushållens konsumtion, varuexport, varuimport, sysselsättning och industrin orderingång. Varje indikators avvikelse från den långsiktiga trenden bedöms och alla bedömningar tillsammans visar hur konjunkturcykeln förändras över tid. När indikatorerna rör sig under en konjunkturcykel passerar de fyra konjunkturfaser:
- Expansion – indikatorerna har en uppåtgående trend som ligger över den långsiktiga trenden.
- Avmattning – indikatorerna har en nedåtgående trend men ligger fortfarande över den långsiktiga trenden.
- Recession – indikatorerna har en nedåtgående trend som ligger under den långsiktiga trenden.
- Återhämtning – indikatorerna har en uppåtgående trend men ligger fortfarande under den långsiktiga trenden.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Inflation och konjunktur
Inflation och konjunktur hänger ihop genom efterfrågans och utbudets dynamik i ekonomin samt genom Riksbankens penningpolitiska åtgärder som syftar till att hålla inflationen kring inflationsmålet och hålla det finansiella systemet stabilt.
Så leder en högkonjunktur till ökad inflation
Under en högkonjunktur ökar efterfrågan på varor och tjänster. Om efterfrågan överskrider produktionens kapacitet kan det leda till överhettning av ekonomin, vilket kan öka priserna på varor och tjänster. Denna typ av inflation kallas för efterfrågeinflation.
Under en högkonjunktur kan även den låga arbetslösheten vara en bidragande faktor till inflation. Med färre arbetslösa tenderar lönekraven att öka, vilket höjer företagens produktionskostnader. Dessa merkostnader kan sedan överföras till konsumenterna i form av högre priser, vilket bidrar till ökad inflation under en högkonjunktur.
Låg inflation och deflation vid lågkonjunktur
Under en lågkonjunktur minskar efterfrågan på varor och tjänster. Om det finns överkapacitet i ekonomin, med otillräcklig efterfrågan för att möta tillgänglig produktion, kan det sätta nedåttryck på priserna. I extrema fall kan det leda till deflation, vilket innebär att den allmänna prisnivån sjunker. Deflation kan vara skadligt för en ekonomi eftersom det kan leda till att skulder i reala termer blir större och konsumenter och företag skjuter upp köp och investeringar i förväntan på ännu lägre priser i framtiden, vilket ytterligare kan förvärra en rådande lågkonjunktur.
Riksbankens och regeringens roll
Många centralbanker, inklusive Riksbanken i Sverige och Europeiska centralbanken, har ett inflationsmål. Deras uppdrag är att med penningpolitik, till exempel justering av styrräntan, hålla inflationen så nära inflationsmålet som möjligt. När ekonomin visar tecken på överhettning och stigande inflation kan centralbanken höja räntan för att kyla ner ekonomin. Omvänt, under en lågkonjunktur med låg inflation eller risk för deflation, kan centralbanken sänka räntan för att stimulera ekonomin.
Statens finanspolitik syftar till att stabilisera ekonomin och påverka både konjunkturen och inflationen. Regeringen kan exempelvis stifta lagar som reglerar arbetsmarknaden eller höja och sänka skatter. Höjda skatter minskar den ekonomiska aktiviteten och sänkta skatter kan hjälpa till att få fart på ekonomin.