MäklarOfferter

Köpa lägenhet – saker att tänka på vid köp av bostadsrätt

Köpa lägenhet – saker att tänka på vid köp av bostadsrätt
Köpa en bostadsrätt – hur går det till?

Vid köp av en bostadsrätt köper man en del av bostadsrättsföreningen och rätten att nyttja en specifik lägenhet. En bostadsrätt är lös egendom och regleras i köplagen. De flesta bostadsköp följer dessa steg: lånelöfte, visningar, kontrollera kostnader och föreningens ekonomi, budgivning, noggrann undersökning av lägenheten, kontrakt och tillträde.

I en bostadsrättsförening äger medlemmarna tillsammans föreningens tillgångar och skulder. Vid köp av en bostadsrätt köper man en del av bostadsrättsföreningen och rätten att nyttja en specifik lägenhet. En bostadsrätt är lös egendom och regleras i köplagen. Medlemmarna i en bostadsrättsförening måste också förhålla sig till bostadsrättslagen samt bostadsrättsföreningens stadgar.

Att köpa en bostadsrätt är en stor och viktig affär och det finns mycket att tänka på när man köper en lägenhet. Här ger vi smarta tips och råd som är bra att känna till före köpet.

Köpa bostadsrätt steg för steg

Hur går det till egentligen till att köpa en bostadsrätt? När du ska köpa en bostadsrätt är det, som sagt, mycket att tänka på. Här kan du följa steg för steg hur det går till att köpa en lägenhet.

1. Skaffa lånelöfte

Det första du måste göra om du vill ta ett banklån för att finansiera bostadsköpet är att ansöka om ett lånelöfte. Hur stor kontantinsats behövs vid ett lägenhetsköp? Ja, du får låna 85 % av bostadens värde. Resterande del, den så kallade kontantinsatsen, måste du betala själv.

2. Gå på visningar

Fundera över i vilket område du vill bo och hur stor lägenhet du behöver. Du kan lära dig mycket genom att jämföra olika lägenheter samt ställa frågor till mäklaren. Läs objektsbeskrivningen som du får på visningen av mäklaren, kontrollera energideklarationen och sätt in dig i föreningens stadgar. Olika föreningar har olika regler. En förening kan till exempel neka en juridisk person från att köpa en bostadsrätt. Bostadsrättsföreningens styrelse ska godkänna alla nya medlemmar.

3. Beräkna kostnader

Gör en budget för att se vilka kostnader du får vid köp av bostadsrätten. Här är det också viktigt att kontrollera bostadsrättsföreningens ekonomi. Är ekonomin är dålig finns en risk att avgiften kommer att höjas, likaså om det planeras stora renoveringar. Att köpa en bostadsrätt med tomträtt kan också innebära en risk för höjda avgifter om avgiften för tomträtten höjs.

4. Undersök bostaden

En bostadsrätt köps vanligtvis i befintligt skick. Köparen kan inte kräva ersättning om mäklare och säljare uppmanat att bostadsrätten ska undersökas före köpet. Köparen ska därför noggrant undersöka lägenheten, till exempel köksfläkten, bostadens area samt vatten- och fuktskador. Säljaren ska informera om fel och brister av väsentlig betydelse som hen känner till och som är svåra att upptäcka vid en noggrann undersökning. Upptäcks fel och brister kan säljaren åtgärda dessa fel inom en skälig tid. Köparen kan också få ett prisavdrag eller ett skadestånd. Om bostadsrätten avviker väsentligt från säljarens utfästelser kan köpets hävas. Vill köparen kräva ersättning för fel och brister ska detta göras inom två år från tillträdet men det finns också en regel som säger att en reklamation måste göras inom skälig tid från det att felet upptäckts. Köparen bör också kontrollera föreningens allmänna utrymmen och skötseln av dessa.

5. Lägg ett bud

Om allt ser bra ut är det dags att lägga ett bud. Det kan göras över telefon, e-post eller sms. Först när kontraktet är påskrivet är budet bindande.

6. Ansök om bolån

Banken kan nu hjälpa dig med bolånet.

7. Skriv kontrakt

Nu ska säljaren och köparen underteckna ett överlåtelseavtal och köparen ska betala handpenningen. Handpenningen är normalt tio procent av köpeskillingen. Före kontraktsskrivning ska säljaren och köparen vara överens om pris och villkor för affären.

8. Tillträdet

På tillträdesdagen undertecknas köpebrevet och köparen betalar resten av köpeskillingen enligt likvidavstämningen innan nyckeln till bostaden överlämnas. Kom också ihåg att teckna en bostadsrättsförsäkring.

Hur köper man lägenhet som ung?

Det första steget är att kontakta en bank för att få ett lånelöfte. Du måste betala minst 15 % av bostadens värde i en kontantinsats. Detta är ofta väldigt mycket pengar och det är därför viktigt att börja spara i god tid. Att samäga bostaden, till exempel med föräldrar, är ett alternativ.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Att köpa en nybyggd bostadsrätt

Att köpa en nyproduktion skiljer sig ganska mycket från att köpa en befintlig bostadsrätt. De stora fördelarna är att du får vara med och påverka färg- och materialval och att lägenheten köps till ett fast pris. Nackdelarna är att det kan vara svårt att förutse boräntor och bostadspriser, att köpesumman och avgiften ofta är hög och att bostadsrättsföreningen kommer att ha höga skulder.

Är du intresserad av en nybyggd lägenhet ska du först anmäla ditt intresse. Du förbinder dig inte till något med en intresseanmälan. När säljstarten närmar sig kontaktas alla som föranmält intresse och de spekulanter som fortfarande är intresserade lämnar en köpanmälan. Det är viktigt att du har lånekalkyl och lånelöfte klart från banken innan bokningsavtal och bokningsavgift ska undertecknas och betalas. När bostadsrättsföreningen har bildats tecknas ett förhandsavtal och ibland också ett upplåtelseavtal. I många fall kan du nu vara med och bestämma material och färger till lägenheten. Före inflyttningsdatumet besiktigas lägenheten och har du inte skrivit ett upplåtelseavtal görs detta nu. Nu ska också slutbetalningen göras innan det är dags att flytta in.

Tips

Sälja bostad? Hitta bästa mäklaren till din försäljning.

Jämför mäklare gratisPil

Relaterade artiklar

Artiklar om köpa bostad (109)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare