MäklarOfferter

Anmälningar och klagomål mot mäklare

Anmälningar och klagomål mot mäklare

Mäklare som inte hör av sig, mäklare som inte gör sitt jobb och mäklare som inte svarar när du behöver få tag på dem. Att få oturen att hamna hos en oseriös fastighetsmäklare kan vara mardrömmen för dig som ska sälja din bostad.

Det görs årligen många anmälningar samt klagomål mot olika mäklare i landet. Beroende på vad just du har råkat ut för kan du dels skicka klagomål till mäklaren eller om förseelsen är av allvarligare slag kan du anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen. Du kan även ha möjlighet att begära skadestånd. Du kan läsa mer om det i vår artikel ”När kan man kräva mäklaren på skadestånd?”.

Det är till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) du ska skicka in din anmälan om du anser att din mäklare har begått fel. En anmälan till FMI kan resultera i någon av följande disciplinära påföljder för mäklaren:

  1. Anmälan avskrivs direkt eftersom FMI inte hittar något fel i mäklarens agerande.
  2. Erinran innebär att FMI skickar ut en tillsägelse till den mäklare som ärendet gäller.
  3. Varning utfärdas av FMI och mäklaren får samtidigt en prick i Fastighetsinspektionens register.
  4. Avregistrering. Då har mäklarens överträdelse varit så allvarlig att mäklaren blir av med sin registrering hos FMI och förhindras därmed från att arbeta som mäklare under en viss tid.

Om du precis hittat en mäklare som till en början kändes bra men som du nu börjar se vissa varningssignaler hos kan det vara hög tid att byta. Läs mer om detta här ”När ska man byta mäklare?”.

Så undviker du risken för att anlita mäklare som luras

Mäklare som ljuger och luras hör inte till det vanligaste, men de finns tyvärr. Det kan handla om mindre saker men även mer allvarliga företeelser som mäklare gjort, till exempel penningtvätt. För att minimera risken att bli utsatt för en lurendrejare när du ska utföra en av livets största försäljningar, finns det vissa saker du kan göra. Något av det första du bör göra är att använda dig av någon som har möjlighet att kontrollera olika mäklare samt få in tidigare kundomdömen. Vi på Mäklarofferter jobbar med just detta och arbetar kontinuerligt med att samla in information samt recensioner och omdömen om mäklare. Vi kontrollerar bland annat att mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

För att hitta eventuella anmälningar mot mäklare är det också hos Fastighetsmäklarinspektionen du kan kolla detta. Här kan du bland annat söka efter mäklare, skicka in din egen anmälan mot mäklare, söka beslut och mycket mer.

Tips

Har din mäklare misskött sig? Jämför och hitta en bättre mäklare – helt gratis!

Hitta bästa mäklarenPil

Vanliga anmälningar

För ett par år sedan gjordes det rekordnoteringar för anmälningar mot mäklare. Flest anmälda mäklare var registrerade i Stockholms län, följt av Västra Götaland och Skåne. Detta är proportionellt mot antalet verksamma mäklare i landet. Några av de vanligaste anmälningarna rörde lockpriser, alltså där mäklaren satt väldigt låga utgångspriser (betydligt lägre än marknadsvärdet). Du bör således se upp med mäklare som sätter lockpriser om du vill slippa påföljder och för att det signalerar att mäklaren är oseriös och inte följer god mäklarsed. Du kan läsa mer om vikten av att ha en korrekt värdering i vår artikel ”Vad är din bostad värd?”.

Artiklar om mäklare (54)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare