För att bli mäklare måste man vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Det kan man först bli efter en tvåårig högskoleutbildning samt tio veckors praktik hos en registrerad fastighetsmäklare.
För att arbeta som mäklare krävs det att man genomgår en högskoleutbildning som omfattar minst två års studier vid en högskola eller ett universitet, samt genomför en praktikperiod om tio veckor hos en registrerad fastighetsmäklare. Praktiken kan genomföras både under och efter utbildningen och kan delas upp i olika perioder. Efter avslutad utbildning och praktik kan man ansöka om att bli registrerad fastighetsmäklare. Ansökan görs hos den statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen.
Studera till fastighetsmäklare
Flera högskolor och universitet i Sverige erbjuder utbildningar om minst 120 högskolepoäng för de som vill studera till mäklare, vilket omfattar studier under två år. Vissa högskolor och universitet erbjuder även en ettårig kandidatutbildning efter grundutbildningen. Från och med den 1 januari 2028 kommer nya utbildningskrav att börja gälla. Då måste en mäklare ha genomgått minst en treårig högskole- eller universitetsutbildning för att få arbeta som registrerad mäklare.
Mäklarutbildningen – program eller fristående kurser
Fastighetsmäklarprogrammet är anpassat för att möta Fastighetsmäklarinspektionens krav för registrering. Kurserna i fastighetsmäklarprogrammet inkluderar:
- Fastighetsförmedling – minst 30 poäng
- Civilrätt – minst 15 poäng
- Fastighetsrätt – minst 15 poäng
- Skatterätt – minst 7,5 poäng
- Ekonomi – minst 15 poäng
- Byggnadsteknik – minst 7,5 poäng
- Fastighetsvärdering – minst 7,5 poäng
- Fördjupning i något av ämnena ovan eller i nationalekonomi – minst 22,5 poäng
Det är även möjligt att läsa fristående kurser och sätta ihop sin egen utbildning. Då är det viktigt att inkludera alla ämnen som Fastighetsmäklarinspektionen kräver för att bli registrerad fastighetsmäklare. Fastighetsmäklarinspektionen kan även godkänna vissa utbildningar eller delar av utbildningar som genomförts utomlands.
Tio veckors praktik hos en registrerad mäklare
För att bli fastighetsmäklare krävs det att man genomgår en praktikperiod om tio veckor hos en registrerad fastighetsmäklare för att kunna ansöka om registrering hos Fastighetsmäklarinspektionen. Praktiken kan göras både under och efter de teoretiska studierna. Det kan vara bra att genomföra en del av praktiken tidigt under utbildningen för att få en uppfattning om hur det är att jobba som mäklare.
Fastighetsmäklarinspektionen ställer även andra krav för att bli registrerad. En blivande mäklare måste vara myndig och får inte ha försatts i konkurs eller ha näringsförbud. En mäklare måste också ha en ansvarsförsäkring, vara lämplig för yrket och ha för avsikt att arbeta som mäklare.
Efter avslutade studier, praktik och registrering hos Fastighetsmäklarinspektionen kan man börja arbeta som fastighetsmäklare med förmedling av bland annat villor, bostadsrätter, kommersiella fastigheter samt jord- och skogsfastigheter. Antalet mäklare ökar i Sverige, då det varje år registreras fler mäklare än det avregistreras.
Mäklarens arbetsuppgifter och ansvar
Mäklarens arbetsuppgifter och ansvar är bland annat att skapa kontakter mellan säljare och potentiella köpare, sköta förhandlingar och hjälpa till med avtal. Mäklaren ska vara en opartisk mellanhand och beakta både säljarens och köparens intressen i alla aspekter av försäljningsprocessen, förutom när det gäller att fastställa köpeskillingen, där mäklarens uppdrag är att sträva efter ett så högt försäljningspris som möjligt. Förutom mäklarföretag kan man som mäklare även arbeta på banker, fastighetsbolag och försäkringsbolag.
Högskolor som erbjuder mäklarutbildning
Flera högskolor och universitet i Sverige erbjuder utbildningar på 120 högskolepoäng för att studera till mäklare. Högskolan i Halmstad erbjuder även en ettårig kandidatutbildning efter grundutbildningen. Fastighetsmäklarprogrammet finns på följande högskolor och universitet:
- Högskolan i Gävle – 180 högskolepoäng, två år plus möjligheten till ett tredje kandidatår.
- Luleå Universitet – 120 högskolepoäng, två år.
- Malmö Universitet – 180 högskolepoäng, två år plus möjligheten till ett tredje kandidatår.
- Högskolan i Halmstad – Påbyggnadsutbildning för den som läst bygg- och fastighetsekonomprogrammet.
- Karlstad Universitet – 180 högskolepoäng, tre år.
- Högskolan Väst i Trollhättan – 120 högskolepoäng, två år.
- KTH – 180 högskolepoäng, tre år.
Uppdragsutbildning – mäklarfirman betalar utbildningen
Det finns även enskilda utbildningssamordnare som erbjuder uppdragsutbildningar och som har tillstånd att utfärda examen i ämnen som krävs för att bli registrerad fastighetsmäklare hos Fastighetsmäklarinspektionen. Utbildningarna bekostas av mäklarföretagen genom att de anställer en person som både kan studera och arbeta samtidigt. Denna person får dock inte arbeta som fastighetsmäklare innan utbildningen och registreringen är klar. Högskolan Väst erbjuder uppdragsutbildning till mäklare.
En uppdragsutbildning har inga formella behörighetskrav och är inte CSN-berättigad. De startar flera gånger varje termin, kan läsas på distans och varar mellan 15 och 24 månader, vilket betyder att studietakten är högre än vid mäklarprogrammet vid en högskola eller ett universitet. Efter avslutad utbildning erbjuds en anställning hos mäklarföretaget.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Hur mycket tjänar man som mäklare?
De flesta mäklare har en provisionsbaserad inkomst, vilket innebär att de får en del av mäklararvodet i lön. Mellan 20 och 30 procent av mäklararvodet går normalt till mäklaren, resten går till mäklarbyrån. En vanlig årsinkomst för en mäklare ligger mellan 300 000 och 500 000 kronor.