Trots att det är köparens ansvar att undersöka bostaden själv eller anlita en besiktningsman inför en bostadsförsäljning, är det positivt även för dig som säljare att en besiktning sker. Att få opartisk och professionell hjälp med att ta reda på fastighetens skick minskar risken för konflikt mellan dig och köparen.
Överlåtelsebesiktning
En överlåtelsebesiktning avser främst villor och fritidshus. Om du som säljare väljer att anlita en besiktningsman för kontroll av din bostad innan du säljer den, är det viktigt att du kontrollerar besiktningsföretaget och tar reda på vad som ingår i besiktningen. Olika företag erbjuder olika varianter av besiktningar. Det kan även vara bra att veta vilket ansvar besiktningsföretaget tar gentemot dig som säljare.
Letar du efter bästa mäklaren? MäklarOfferter hjälper årligen tusentals bostadssäljare att gratis jämföra och hitta rätt mäklare.
Så går det till att besikta ett hus
En överlåtelsebesiktning är en noggrann undersökning av en byggnad och dess skick, samt den mark som har funktionsmässig betydelse för byggnaden. En besiktningsman går igenom de dokument som du som säljare tagit fram; ritningar, tekniska beskrivningar, bygglov med mera. Besiktningsmannen kompletterar med att ställa frågor till dig för att få svar på sådant som inte framgår av de handlingar som du lämnat. Det kan handla om skador, tidigare underhåll samt renoveringar.
Besiktningsmannen genomför sedan en undersökning av samtliga synliga ytor utan att använda sig av några verktyg, instrument eller apparater. Besiktningsmannen går igenom samtliga rum, vind, förråd, källare, balkong, tak, fasader, golv och väggar. Med hjälp av sina anteckningar ger besiktningsmannen sedan ett utlåtande i form av en skriftlig rapport. Om skador upptäcks bör besiktningsbolaget gradera skadorna och rekommendera vidare åtgärder, exempelvis en fördjupad undersökning.
Olika nivåer av besiktning
Det finns ofta tre olika nivåer av en besiktning, vilken du ska välja beror på vilket skick ditt hus är i och hur gammalt det är. Ett äldre hus kan kräva en utökad besiktning, medan en besiktning av mindre omfattning räcker om du ska sälja ett hus som relativt nybyggt. Oavsett vilken nivå du väljer så får du ett bra bedömningsunderlag som ökar möjligheterna för en så trygg husaffär som möjligt.
Så bör du besikta en bostadsrätt
När det gäller bostadsrätter ser regelverket en aning annorlunda ut. Det finns ingen lag som säger att köparen måste undersöka lägenheten. Trots det uppmuntras köparen att själv besikta bostadsrätten genom att testa så att saker och ting fungerar som de ska. Spola i toaletten, titta under mattor och bakom tavlor, testa kranar osv. Det är även viktigt för köparen att kolla upp bostadsrättsföreningen för att se hur ekonomin ser ut.
Vad ingår inte i en besiktning?
Ofta undersöker inte besiktningsmannen de områden som ligger utanför byggnaden, till exempel altaner och tomtmark. De undersöker inte heller sådana utrymmen som är svåråtkomliga. Svåråtkomliga utrymmen kan vara vind som saknar inspektionslucka eller ett tak som är täckt av snö. Följande ingår ofta inte heller i en besiktning:
- El-, värme-, vatten-, ventilations- och sanitetsundersökning.
- Skorsten, eldstäder och värmepanna.
- Kontroll av hushållsmaskiner.
- Radon- och fuktmätning.
Fördelarna för dig som säljare
Det har blivit allt vanligare att inte bara köparen besiktar bostaden innan kontraktsskrivning, utan även att säljaren gör det innan bostaden läggs ut till försäljning. För ett otränat öga kan det vara svårt att veta vad man letar efter vid en besiktning och därför kan det vara bra att anlita professionell hjälp. Du minskar risken för att fel ska upptäckas efter att affären har avslutats, vilket annars kan få tråkiga konsekvenser för dig som säljare. Här kan du läsa mer om dolda fel och säljarens upplysningsplikt.