En bostadsförsäljning som går snabbt och smidigt och som dessutom ger dig ett så högt försäljningspris som möjligt är det som de flesta kunder önskar. Tyvärr är så inte alltid fallet. Vissa bostadssäljare råkar ut för oseriösa mäklare som helt enkelt gör mindre eller rentav allvarliga fel som kan få stora konsekvenser. Bland annat kan du som säljare råka ut för ekonomisk förlust om mäklaren exempelvis utformat ett felaktigt kontrakt. Som tur är finns det faktiskt juridiska skyldigheter för mäklare och du som säljare har också många rättigheter.
Så kräver du skadestånd av mäklaren
Om du behöver kräva skadestånd av mäklare kan du göra så här:
Börja med att kontakta Fastighetsmäklarinspektionen, som är en statlig myndighet som har hand om juridiska frågor gällande registrering, tillsyn och andra saker som rör fastighetsmäklare. Här arbetar många med bakgrund inom juridik. Genom att kontakta FMI kan du direkt ta reda på om det är någon idé att ta ärendet vidare. Du kan även börja med att kontakta mäklaren först. Även om det förekommer oseriösa aktörer på marknaden handlar det i de flesta fall inte om att en mäklare med avsikt gjort fel. För mäklare är det viktigt att få bra omdömen och göra sina kunder nöjda, då de ofta får affärer genom referenser och tidigare nöjda säljare. Då ser anmälningar och varningar från FMI inte bra ut. Med andra ord går det ofta att lösa problemet genom att prata med mäklaren först.
När kan en mäklare bli skadeståndsskyldig?
Det finns många olika scenarier där en mäklare kan komma att bli skadeståndsskyldig. Till exempel har FMI sammanställt en lista med disciplinnämndens beslut. Här kan du se hur många fall som beslutats inom en viss period: Statistik om nämndsbeslut
När FMI får in en anmälan av en privatperson registreras den för att så småningom kontrolleras. Man kollar vad det handlar om för att se om det går att utreda. Om så är fallet påbörjar FMI ett tillsynsärende. Det är först när ärendet blivit ett tillsynsärende som man börjar med utredningen, då blir även mäklaren hörd och får berätta sin version om vad som hänt. När utredningen är klar beslutar FMI om mäklaren ska få disciplinära åtgärder, exempelvis en varning eller i allvarliga fall bli av med sin mäklarlicens. Om FMI inte anser att mäklaren gjort fel avskrivs ärendet.
Hur anmäler jag en mäklare?
För att anmäla en mäklare till FMI behöver du skicka in en anmälan via Fastighetsinspektionens hemsida. Där fyller du i uppgifter som mäklarens namn och den fastighet ärendet gäller. Det går att vara anonym när du anmäler mäklare. Det är dock bra att veta att FMI inte gör prövningar för tvister, samt att mäklaren alltid får en kopia av din anmälan. Du som anmäler är inte part, alltså du får inga dokument och information om vad som sker.
För att undvika problem är det oerhört viktigt att skriva noggranna och utförliga kontrakt med den mäklare du väljer. Hos oss på Mäklarofferter hjälper vid dig att jämföra mängder av mäklare samt kontrollerar att de är anslutna till FMI. Vi tar även löpande in omdömen om mäklarna så att både du och vi snabbt kan få en bra bild om mäklaren gör ett bra jobb eller inte.
Råkat ut för en dålig mäklare? MäklarOfferter hjälper dig att hitta rätt mäklare – helt gratis!