MäklarOfferter

Köpa hus – att tänka på vid köp av villa

Köpa hus – att tänka på vid köp av villa
Att köpa ett hus – hur går det till?

Köp av en fastighet regleras i jordabalken och där finns säljarens upplysningsplikt och köparens undersökningsplikt reglerad. De flesta husköp följer dessa steg: lånelöfte, husvisning, budgivning, undersökning och besiktning, bolån, kontraktsskrivning med handpenning, tillträde

Att köpa ett hus, radhus eller en villa är en stor affär. Här ska vi försöka förklara allt som är bra att tänka på och känna till vid husköp, till exempel dolda fel, besiktning och undersökningsplikt. Det kan också vara bra att känna till att köp av fastighet räknas som fast egendom och regleras i jordabalken.

Köpa hus-checklista

I filmen nedan beskrivs momenten i som ingår i ett husköp.

Bli husköpare – följ köpprocessens alla steg

Behöver du ta ett bolån inför husköpet ska du vända dig till banken och ansöka om ett lånelöfte. I Sverige finns ett bolånetak och det betyder att du högst får låna 85 % av bostadens värde. 15 % är den så kallade kontantinsatsen och ska betalas av köparen. Det är viktigt att ha koll på alla kostnader vid ett husköp. Därför är det smart att göra en boendekalkyl med husets driftskostnader samt kostnader för eventuella renoveringar, lagfart, pantbrev och fastighetsavgiften.

Det finns också en möjlighet att köpa hus på företaget men då finns en del administration och skattekonsekvenser som är bra att känna till. Till exempel måste du betala en marknadsmässig hyra till företaget, eventuell bostadsförmån beskattas som tjänsteinkomst och stämpelskatten för lagfart är högre för ett bolag.

När lånelöftet är klart är det dags att gå på visningar. Vid en visning ska du göra en noggrann undersökning av bostaden. Det kallas för köparens undersökningsplikt vid husköp. Säljaren har inget ansvar för fel och brister på huset som kan upptäckas vid en noggrann undersökning och inte heller fel som man kan förvänta sig med hänsyn till husets ålder, pris och skick. Säljaren har dock något som kallas för upplysningsplikt och ska informera om fel och brister som hen känner till. Säljaren är normalt ansvarig för dolda fel i tio år efter försäljningen. Säljaren ska även ha gjort en energideklaration.

Det är också viktigt att besikta huset innan köp. Ibland har säljaren redan gjort en professionell besiktning men även du som köpare kan anlita en besiktningsman för en egen besiktning. Att köpa hus utan besiktning rekommenderas inte.

Kontrollera också med Lantmäteriet om det finns servitut till fastigheten som kan ge dig rättigheter, skyldigheter och/eller begränsningar gentemot grannar. Står huset på en tomträtt är det också viktigt att kontrollera avtal och vad ett eventuellt friköp skulle kosta.

När du har hittat ett hus som passar kan du lägga ett bud. Finns flera intresserade spekulanter blir det en budgivning. Vinner du den är det dags att vända sig till banken igen och få ett bolån samt skriva på kontraktet. Budet är inte bindande förrän kontraktet är påskrivet. I kontraktet står alla detaljer om husköpet som pris, inflyttningsdatum och olika villkor. Om inte besiktningen är klar kan detta till exempel villkoras i kontraktet. I samband med kontraktsskrivningen ska också köparen betala handpenningen. Det brukar vara tio procent av köpeskillingen.

tillträdesdagen träffas köpare och säljare en gång till för att underteckna köpebrevet och köparen ska också föra över den resterande delen av köpeskillingen. Sedan kan nycklarna överlämnas och fastigheten har fått en ny ägare. Glöm inte att teckna en husförsäkring!

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Relaterade artiklar

Artiklar om köpa bostad (109)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare