Vid en skilsmässa eller när ett samboförhållande tagit slut delas allt som ingår i giftorättsgods eller samboegendom upp mellan parterna. En bodelning kan även göras under ett äktenskap och vid dödsfall.
En bodelning görs vid en skilsmässa eller när ett samboförhållande tagit slut samt vid dödsfall. Ibland görs också en bodelning under ett äktenskap, inom själva äktenskapet, utan att makarna skiljer sig. Vid en bodelning delas all gemensamma egendom upp mellan parterna. Det finns dock olika regler att förhålla sig till vid en bodelning, beroende på om personerna varit sambo eller gifta.
Så här går en bodelning till
En av parterna måste ansöka om en bodelning. Är parterna överens kan bodelningen skötas på egen hand, annars kan man få hjälp av en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Reglerna runt en bodelning ser lite olika ut efter en skilsmässa och ett samboförhållande men grunderna är samma. En bouppteckning visar vilket värde den gemensamma egendomen har och vilka tillgångar och skulder som finns. Bouppteckningen ska visa de egendomsförhållanden som fanns vid ansökan om skilsmässa, när samboförhållandet avslutades eller vid dödsfallet. En förteckning av alla tillgångar och skulder kan även göras direkt i bodelningshandlingen. Vanligtvis ska den gemensamma egendomen delas lika efter att skulder, om det funnits sådana, räknats bort. Under ett äktenskap eller samboförhållande som varat under fem år kan man göra en jämkning. Nästa steg i bodelningen är att dela upp tillgångarna rättvist efter parternas önskemål. Det kallas för lottläggning. Sedan skrivs ett bodelningsavtal under som fastställer bodelningen och lottläggningen. En bodelning kan om så önskas registreras hos Skatteverket.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Specifika regler för bodelning efter skilsmässa
Vid en bodelning efter ett äktenskap delas all egendom upp som är giftorättsgods efter att eventuella skulder räknats bort. Undantag kan till exempel vara om en partner äger något själv enligt ett äktenskapsförord, ett testamente eller ett gåvobrev. Bostaden, en fastighet eller en bostadsrätt, ingår också i en bodelning. Bostaden ska värderas efter marknadsvärdet. Detta kan en mäklare hjälpa till med. Latent skatt, alltså den vinstskatt som parterna fått vid en försäljning, räknas bort liksom övriga försäljningskostnader, till exempel mäklararvode. Om ett bolån finns följer det med bostaden och ska omförhandlas med banken. Banken gör en bedömning att den som bor kvar i bostaden också har råd att ensam stå på lånet. Den som inte tar över bostaden kompenseras ekonomiskt. Innan bodelningsavtalet signeras ska parterna ansöka om skilsmässa hos tingsrätten. Bodelningen görs oftast när äktenskapet upplöst men äktenskap med barn under 16 år har alltid en betänketid på sex månader och då kan en bodelning göras under denna tid. Det finns ingen tidsgräns för när en bodelning senast måste göras men det brukar vara enklare att göra den så snabbt som möjligt.
Specifika regler för bodelning efter samboförhållande
En bodelning efter ett samboförhållande regleras enligt sambolagen som säger att endast tillgångar som införskaffats för gemensamt bruk ska ingå i bodelningen. Det kallas för samboegendom. Det finns inget krav på bodelning efter ett samboförhållande men det går att begära en bouppdelning upp till ett år efter avslutet. När det kommer till fastigheter, bostadsrätter och hyresrätter finns särskilda regler för bodelning vid ett samboförhållande. För att en bostad ska ingå i bodelningen måste den ha köpts med syfte att användas tillsammans, ha använts som en gemensam bostad, inte vara enskild egendom enligt ett gåvobrev eller testamente och inte vara undantagen genom ett samboavtal. Ingår bostaden i bodelningen ska den partner som har störst behov av den bo kvar, oavsett vem som skrivit under kontraktet och lagfarten. Den andra partnern blir kompenserad ekonomiskt.
Specifika regler för bodelning under äktenskap
En bodelning under ett äktenskap kan till exempel göras om den ena maken driver företag och vill skydda tillgångarna om företaget skulle försättas i konkurs. En bodelning under äktenskapet måste anmälas till Skatteverket för att vara giltig.
Specifika regler för bodelning vid dödsfall
En bodelning görs ofta om den ena maken avlider men till skillnad från en bodelning vid en skilsmässa kan det finns flera arvingar, till exempel om det finns särkullbarn. Vid dödsfall i ett samboförhållande finns andra regler och lagar som träder in. Sambor ärver nämligen inte varandra och en bodelning kan endast göras om den efterlevande sambon begär det.