Alla som äger ett bostadshus betalar en kommunal fastighetsavgift. Statlig fastighetsskatt betalas för skattepliktiga fastigheter som inte är bostäder.
Sedan 1 januari 2008 betalar alla som bor och äger ett bostadshus en kommunal fastighetsavgift. Betecknas bostaden som ett småhus (villa, radhus, fritidshus), ett lantbruk med bostadsbyggnad och tomtmark, en ägarlägenhet eller ett hyreshus enligt fastighetstaxeringen ska fastighetsavgift betalas. Hur mycket avgiften är beror på boendeformen och det finns även ett takbelopp som begränsar hur mycket avgift som ska betalas in. Statlig fastighetsskatt betalas för skattepliktiga fastigheter som inte är bostäder. I fastighetstaxeringen inkluderar detta småhus (tomt där bebyggelse planeras), lantbruk med obebyggd tomtmark, hyreshus, industrifastighet och elproduktion. I en bostadsrättsförening är det föreningen som betalar fastighetsavgiften eller fastighetsskatten. Äger du ett hyreshus betalar du kommunal fastighetsavgift för bostäderna och fastighetsskatt för lokaler och obebyggd tomtmark. När det kommer till ett nybyggt hus, ett nybygge, fastställer Skatteverket husets värdeår, oftast samma år som huset står klart, och ägaren blir befriad eller får en reducerad fastighetsavgift i upp till 15 år. Detta kan även gälla äldre hus efter större ombyggnationer.
Fastighetsskatt eller fastighetsavgift vid försäljning
Den som står som ägare till fastigheten på lagfarten vid årets ingång ska betala fastighetsskatten eller fastighetsavgiften till Skatteverket. Vanligtvis fördelas denna kostnad mellan köparen och säljaren i likvidaavräkningen. När en fastighet har flera ägare fördelas kostnaden för fastighetsskatten eller fastighetsavgiften mellan dem.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Hur och när betalas fastighetsskatten och fastighetsavgiften?
Fastighetsskatten eller fastighetsavgiften betalas in en gång per år till Skatteverket på inkomstdeklarationen. Uppgifterna är redan ifyllda och du behöver bara skriva under och skicka in deklarationen. Du behöver alltså inte själv beräkna vilken fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Står du till exempel som ägare till en fastighet 1 januari 2020 betalar du fastighetsskatt eller fastighetsavgift 2021.