MäklarOfferter

Köpa bostad tillsammans – viktigt att tänka på vid samägande

Köpa bostad tillsammans – viktigt att tänka på vid samägande
Viktigt att tänka på när man ska köpa en bostad tillsammans

Det är viktigt att fundera på hur konsekvenserna skulle bli vid en eventuell bodelning. Detta gäller särskilt i ett samboförhållande. Sambolagen säger att bostaden endast ska delas lika om den är inköpt för gemensam användning. Ett samboavtal och ett skuldebrev kan vara aktuellt för att reglera hur bostaden ska delas vid en eventuell separation.

När man ska köpa en ny bostad är det mycket att tänka på och detta gäller särskilt för sambor som ska köpa en bostad tillsammans, vare sig det gäller en bostadsrätt eller ett hus. Sambolagen säger att om bostaden köps för gemensam användning utgör den en samboegendom och då ska den också delas lika vid en eventuell separation. Det spelar ingen roll vem som tar bolånet, skriver under kontraktet eller lägger ut för kontantinsatsen – vid en eventuell bodelning ska värdet av bostaden när skulder dragits av delas lika. Om någon part redan äger en bostad är den en enskild egendom. Den andra partnern kan köpa in sig i bostaden som då kommer att utgöra samboegendom. Detta kan dock regleras i ett samboavtal och ett skuldebrev där man kan reglera hur bostaden ska delas upp vid en separation och vilka delar som ska ingå i bodelningen. Sambolagen kan alltså avtalas bort till viss del med ett samboavtal. Det är en stor fördel att tänka igenom konsekvenserna av en eventuell bodelning innan man köper en bostad. Detta gäller särskilt i de fall där den ena sambon går in med mer kapital. Sambor ärver inte heller varandra och därför kan det också vara bra att skriva ett testamente för att reglera hur egendom ska fördelas vid ett dödsfall. Mellan ett gift par delas allt lika vid en skilsmässa. Om både makarna är överens att värdet på bostaden inte ska delas upp vid en skilsmässa måste ett äktenskapsförord skrivas. Äkta makar ärver också varandra.

Köpa hus eller lägenhet med maka, sambo eller kompis

Som vi har sett så är det viktigt att fundera över hur samägandet av en fastighet eller en bostadsrätt fungerar i en samborelation. Makar, registrerade partners och sambor kan äga en bostadsrätt tillsammans men de flesta bostadsrättsföreningar tillåter även att föräldrar och barn eller vänner står som ägare och erhåller medlemskap i föreningen. Man har dock bara en röst på föreningens årsstämma.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil
Vanliga frågor om

Köpa bostad tillsammans

Kan två personer äga en bostadsrätt?Pil

Makar, registrerade partners och sambor kan äga en bostadsrätt tillsammans. I andra fall är det upp till bostadsrättsföreningen.

Hur många kan äga en lägenhet?Pil

Vad som gäller i en specifik bostadsrättsförening står i föreningens stadgar.

Kan vänner köpa och äga en bostadsrätt tillsammans?Pil

Ja, om bostadsrättsföreningen tillåter det.

Artiklar om köpa bostad (109)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare