MäklarOfferter

Vinstskatt på hus – hur mycket betalar man?

Vinstskatt på hus – hur mycket betalar man?
Hur mycket är vinstskatten på hus?

Om du har sålt ett hus med vinst betalar du 22 % i vinstskatt. Är huset en näringsbostad är vinstskatten 27 %.

När du säljer ett hus med vinst är du skyldig att betala vinstskatt. För att räkna ut vinstskatten behöver du först bestämma hur stor vinsten är. Vinsten beräknas som skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset, minus avdrag för förbättringskostnader och försäljningsutgifter. Hur mycket vinstskatt du ska betala beror också på om huset anses vara en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet.

Räkna ut vinst vid försäljning av hus

+ Försäljningspris

+ Återföring av eventuellt uppskov

- Inköpspris

- Lagfarts- och pantbrevskostnader

- Försäljningsutgifter

- Förbättringsutgifter

= Din vinst eller förlust

Avdrag vid försäljning av hus

När du säljer ett hus finns det kostnader du kan dra av från försäljningspriset för att minska den skatt du måste betala på vinsten. Det är på vinsten efter avdraget du betalar vinstskatt. Läs mer om vilka avdrag du kan göra vid försäljning av hus.

Vad är vinstskatten vid försäljning av hus?

Hur mycket vinstskatt du behöver betala när du säljer ditt hus beror på om fastigheten är en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Om mer än 50 procent av ytan i ett enfamiljshus används för permanent boende eller fritidsboende, räknas det som en privatbostad. För tvåfamiljshus räcker det med att minst 40 procent används på samma sätt.

Tips

Sälja bostad? Hitta bästa mäklaren till din försäljning.

Jämför mäklarePil

Privatbostadsfastighet

Vid försäljning av en privatbostadsfastighet beskattas 22/30 av vinsten, vilket motsvarar en skattesats på 22 procent (22/30 * 0,30).

Exempel – vinstskatt vid försäljning av hus (privatbostad)

Anta att du säljer ditt hus (privatbostad) för 7 000 000 kr, som du tidigare köpte för 5 000 000 kr. Du har renoverat huset för 500 000 kr och betalat 116 200 kr i lagfarts- och pantbrevskostnader. Mäklararvodet vid försäljningen var 110 000 kr. Du har också ett uppskov på 300 000 kr från en tidigare bostadsförsäljning.

Din vinst beräknas då enligt 7000 000 kr - 5 000 000 kr - 500 000 kr - 116 200 kr - 110 000 kr + 300 000 kr, vilket blir 1 573 800 kr.

Vinstskatten på ett hus som är en privatbostadsfastighet blir därmed 1 573 800 kr x 22 %, alltså 346 236 kr.

Du deklarerar försäljning av hus och ägarlägenheter med blankett K5.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklare gratisPil

Näringsfastighet

Om fastigheten klassificeras som näringsfastighet beskattas 90 procent av vinsten, vilket ger en skattesats på 27 procent (0,9 * 0,30).

Exempel – vinstskatt vid försäljning av hus (näringsfastighet)

Anta samma vinst som i exemplet ovan, alltså 1 573 800 kr.

Vinstskatten på ett hus som är en näringsfastighet blir därmed 1 573 800 kr x 27 %, alltså 424 926 kr.

Du deklarerar försäljning av näringsfastighet med blankett K7.

Om huset säljs med förlust

Om du säljer en privatbostadsfastighet med förlust kan du dra av 50 procent av förlusten i din deklaration. För en näringsfastighet kan du dra av 63 procent av förlusten. Här kan du läsa mer om hur du gör förlustavdrag.

När betalar man vinstskatt?

Vinstskatten betalas senast året efter att köpekontraktet för bostadsförsäljningen skrevs på, i samband med att du deklarerar försäljningen. För att undvika kostnadsränta kan du välja att betala skatten direkt vid försäljningen. Ränta börjar beräknas från februari året efter försäljningen för kvarskatt över 30 000 kronor, och från maj för belopp upp till 30 000 kronor.

Om du betalar vinstskatten innan du fått slutskattebeskedet och har anmält ett mottagarkonto till Skatteverket, behöver du begära en utbetalningsspärr för att undvika att pengarna betalas ut automatiskt. Om du betalar skatten efter att du fått slutskattebeskedet, behövs ingen utbetalningsspärr.

Uppskov av vinstskatten

Om du säljer din bostad med vinst och köper en ny, kan du i vissa fall skjuta upp beskattningen av vinsten genom att begära uppskov. För att få uppskov måste den sålda bostaden vara en privatbostad och den nya bostaden måste vara en bostadsrätt, ett hus, en ägarlägenhet eller en tomt för småhus.

Uppskov begär du när du deklarerar försäljningen, vilket sker året efter att köpekontraktet skrevs på. Uppskovet gäller beskattningen av vinsten, inte själva skattebeloppet. Den del av vinsten som du skjuter upp beskattningen av kallas uppskovsbelopp. Eftersom skattesatser kan ändras i framtiden, kan det påverka hur mycket skatt du behöver betala när uppskovsbeloppet återför och beskattas. Sedan den 1 januari 2021 behöver du inte betala uppskovsränta på uppskovsbeloppet.

Hur länge gäller uppskovet?

Du kan behålla uppskovet så länge du äger den nya bostaden som du köpte efter försäljningen. När du säljer eller överlåter den bostaden, ska uppskovet återföras, vilket innebär att du då betalar skatt på vinsten. I vissa fall kan uppskovet överföras till den nya ägaren istället.

Artiklar om sälja bostad (133)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare