En fastighet på en tomt kan innehas på olika sätt. En friköpt tomt ägs av fastighetsägaren. Vid en tomträtt betalar fastighetsägaren en hyra, en så kallad tomträttsavgäld, till tomtägaren.
En fastighet på en tomt kan innehas på olika sätt. Det vanligaste är en friköpt tomt och då äger fastighetsägaren också tomten. Tomten följer med när fastigheten säljs. För fastighetsägaren är en friköpt tomt ofta det bästa alternativet. Det finns även tomträtt, arrende och byggnad på ofri grund där marken eller tomten inte ägs av fastighetsinnehavaren.
Vid en tomträtt betalar fastighetsägaren en hyra, en tomträttsavgäld, till tomtägaren. Säljs fastigheten ingår inte tomten i försäljningen. Hyresavtalet tas helt enkelt över av den nya fastighetsägaren. Systemet med tomträtter infördes för ungefär hundra år sedan för att underlätta för personer som inte hade råd att köpa en egen tomt. Det var helt enkelt ett sätt att få igång byggandet i en period när efterfrågan på hus var stor. Tomträtter finns både för bostadsändamål och kommersiella ändamål och det är bara staten och kommuner som får upplåta tomträtter. Ibland kan det vara aktuellt att köpa loss en tomträtt. Det brukar kallas för att friköpa en tomträtt.
Tomträtt vs äganderätt
I de flesta fall är en friköpt tomt att föredra. När du har äganderätt på tomten riskerar du inte att bli av med den om hyresavtalet går ut. Med en tomträtt kan du också riskera att få kraftigt höjda boendekostnader om marktaxeringsvärden ökar och kommunen höjer hyran. Idag finns inget tak för tomträttshyran och heller inget pristak för den som vill köpa loss sin tomträtt även om frågan om en skyddslagstiftning har diskuterats många gånger.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.