MäklarOfferter

Får man äga villa och bostadsrätt samtidigt?

Får man äga villa och bostadsrätt samtidigt?
Får man äga en villa och en bostadsrätt samtidigt?

Det finns inga lagar som hindrar dig från att äga en villa och en bostadsrätt samtidigt. Vissa bostadsrättsföreningar kan däremot ställa krav på att du måste vara folkbokförd i den bostadsrätt du äger, vilket kan skapa problem ifall du planerat att vara folkbokförd i villan.

Vanliga frågor som mäklare ofta får höra är om man får äga flera bostadsrätter samtidigt, samt om man kan äga både villa och bostadsrätt på samma gång. Faktum är att det inte finns några lagar som hindrar dig från att äga flera bostäder, det viktigaste är bara att du har ekonomin till det och att en eventuell bostadsrättsförening inte sätter stopp för det i stadgarna. Vad är egentligen viktigt att tänka på när det kommer till att äga flera bostäder samtidigt? Fortsätt läsa och ta reda på mer!

Om du behöver ta bolån är det upp till banken att bedöma

Om du köper dina olika bostäder kontant, alltså utan att ta några lån, är det inga konstigheter alls. Då får du lov att äga precis hur många bostadsrätter, villor eller fastigheter du vill. Det kan däremot uppstå bekymmer om du behöver ta lån hos banken för att genomföra bostadsköpet.

Ekonomin måste räcka till för alla omkostnader

När du ansöker om bolån gör banken en helhetsbedömning av din ekonomi för att avgöra om din inkomst räcker till för att äga två eller flera boenden samtidigt. Alla räntekostnader, driftskostnader och hyresavgifter måste kunna betalas utan problem, annars kan banken neka till lånelöfte. Sannolikheten att banken beviljar ditt bolån kan dock öka om du ansöker om lånet tillsammans med någon annan, eftersom era inkomster i så fall läggs ihop vid bankens bedömning.

Bostadsrättsföreningens stadgar kan påverka

Det finns som sagt inga lagar som hindrar dig från att äga en bostadsrätt och villa samtidigt, men däremot kan bostadsrättsföreningen ha särskilda medlemsvillkor som kan skapa begränsningar. Enligt Bostadsrättslagen kan en bostadsrättsförening välja att neka dig medlemskap om du inte uppfyller de medlemsvillkor som finns i föreningens stadgar. Bostadsrättsföreningen kan ställa krav på att du måste vara folkbokförd i den bostadsrätt du äger, vilket kan skapa problem ifall du planerat att vara skriven på villan.

Begränsningar i bostadsrättslagen

Vissa bostadsrättsföreningar kan som sagt neka dig medlemskap om du inte planerar att vara folkbokförd i bostadsrätten, men det finns såklart föreningar som godkänner det också. Det finns dock vissa begränsningar i Bostadsrättslagen när det kommer till hur en bostadsrätt får användas, och dessa kan vara bra att ha koll på när du äger både bostadsrätt och villa samtidigt.

Bostadsrätten ska användas för bostadsändamål

I Bostadsrättslagen framgår det att en bostadsrätt inte får användas för något annat än det avsedda ändamålet. Det betyder att du inte får använda lägenheten som till exempel lagerlokal eller kontor trots att du inte bor där permanent. Du får inte heller inrymma utomstående personer i bostadsrätten om det kan medföra olägenheter för själva bostadsrättsföreningen eller någon annan medlem. Om du planerar att låta någon annan bo i lägenheten måste du alltså se till att det inte drabbar bostadsrättsföreningen och dess medlemmar på ett negativt sätt.

Andrahandsuthyrning

Om du har för avsikt att hyra ut bostadsrätten i andrahand behöver få godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Om styrelsen inte godkänner uthyrningen kan du istället ansöka om tillstånd hos hyresnämnden. Hyresnämnden lär i sin tur godkänna uthyrningen så länge du har skäl till det, och så länge föreningen inte har någon befogad anledning till att vägra samtycke.

Bostadsrätten ska hållas i gott skick

Du som bostadsrättshavare har alltid en skyldighet att hålla lägenheten i gott skick, och detta regleras i Bostadsrättslagen. Det är därför rekommenderat att du tittar till lägenheten med jämna mellanrum och ser till att inga skador uppstår till följd av att du inte bor där permanent.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklare gratisPil
Vanliga frågor om

Får man äga villa & bostadsrätt samtidigt

Kan man bli av med en bostadsrätt om man köper en villa?Pil

Nej, det är inte olagligt att äga en bostadsrätt och en villa samtidigt. En del bostadsrättsföreningar ställer dock krav på att du är folkbokförd i bostadsrätten, vilket kan vara värt att kolla upp innan du köper ännu en bostad.

Artiklar om juridik (83)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare