Det finns inga lagar som hindrar dig från att äga flera bostadsrätter. Du kan däremot stöta på medlemsvillkor hos bostadsrättsföreningen som hindrar dig från att äga en bostadsrätt i föreningen om du inte planerar att bo där permanent.
Går det att äga flera bostäder på en gång? Svaret på den frågan är ja – så länge pengarna finns kan du stå som ägare på flera villor och bostadsrätter samtidigt. Situationen kan däremot förändras om du däremot behöver ta lån hos banken för att finansiera bostadsköpen, men det är fortfarande möjligt. I den här artikeln reder vi ut de mest vanliga frågorna kring att låna, köpa, äga och bo i flera bostäder samtidigt.
Din ekonomi är grundläggande
Om du behöver ta lån hos banken när du ska köpa bostad finns det risk att problem uppstår. Då är det nämligen upp till banken att avgöra om din ekonomi räcker till för att äga flera bostäder på samma gång. Du måste ha tillräckligt hög inkomst för att betala samtliga bostadsavgifter, räntekostnader och driftskostnader i bostäderna, annars kan banken säga nej till lån. Om du däremot väljer att köpa bostad tillsammans med en sambo, maka, make eller annan familjemedlem ökar sannolikheten att banken beviljar lånet, eftersom era inkomster då läggs ihop när banken gör sin bedömning.
Att äga bostadsrätter hos olika bostadsrättsföreningar
Så länge pengarna finns är det som sagt fritt fram att äga hur många bostäder som helst. Det finns ingen lag som reglerar hur många bostadsrätter, hus, villor, tomter eller fastigheter en person får äga. Däremot förekommer det regleringar kring vem som får medlemskap i en bostadsrättsförening, och därmed får äga en särskild bostadsrätt.
Eventuella medlemsvillkor kan bli ett hinder
Enligt Bostadsrättslagen måste föreningen godta dig som medlem, och då behöver du uppfylla de medlemsvillkor som finns i föreningens stadgar. I vissa föreningar ställs det krav på att du är folkbokförd i den bostadsrätt du äger, vilket skulle kunna vara ett hinder. Rent objektivt finns det alltså inga lagar som hindrar dig från att äga bostadsrätter i flera bostadsrättsföreningar, men du kan stöta på medlemsvillkor hos bostadsrättsföreningar som hindrar dig från att äga en bostadsrätt hos dem.
Så fungerar det med folkbokföringen
Får man äga bostadsrätt utan att vara skriven där? Eftersom du bara kan vara folkbokförd på en enda adress är det fullt möjligt att äga en bostadsrätt som du inte är skriven på. Det finns däremot vissa begränsningar för hur en bostadsrätt får användas, och dessa regleras i Bostadsrättslagen. Bostaden får inte användas i något annat syfte än det avsedda, alltså som boende. När en bostadsrätt har upplåtits för detta ändamål kan du till exempel inte välja att använda den som lagerlokal eller kontor. Om du planerar att hyra ut bostadsrätten i andrahand behöver du naturligtvis även samtycke från styrelsen, och du har även en skyldighet att hålla bostaden i gott skick.
Kan man ha en bostadsrätt och hyresrätt samtidigt?
En annan vanligt förekommande fråga är om man kan äga en bostadsrätt och samtidigt ha ett kontrakt på en hyresrätt. Det finns inga lagar som säger att du inte får inneha en hyresrätt och samtidigt äga en bostadsrätt, men precis som med mycket annat kan det finnas regler i hyresvärdens villkor eller bostadsrättsföreningens stadgar. En bostadsrättsförening kan till exempel, som nämnts tidigare, uppställa som villkor att du inte får vara medlem i föreningen om du inte bor i bostaden. En hyresvärd kan i sin tur ställa krav på att en blivande hyresgäst visar upp bevis på att en eventuell bostadsrätt är på väg att gå till försäljning.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.