En låneklausul eller finansieringsklausul är ett så kallat återgångsvillkor i ett köpekontrakt. Det innebär att köparen kan avbryta bostadsaffären om banken inte beviljar lånelöfte inom en viss tid.
En bostadssäljare och en bostadsköpare kan skriva in olika villkor och klausuler i kontraktet om kontraktet bara ska gälla om vissa saker inträffar, eller inte inträffar. En köpare kan till exempel vilja ha en försäljningsklausul som innebär att kontraktet bara gäller om köparens nuvarande bostad säljs. Köparen kan också önska en besiktningsklausul, alltså att köpet bara går igenom om inget kommer fram vid besiktningstillfället. En klausul eller ett villkor som läggs in i kontraktet kallas ibland för återgångsvillkor eller svävarvillkor. Det innebär helt enkelt att säljaren får tillbaka bostaden och köparen får tillbaka köpeskillingen om bostadsaffären inte blir av. Här ska vi förklara vad en låneklausul i ett köpekontrakt innebär.
Låneklausul vid köp av bostadsrätt och hus
Köparen kan önska att en låneklausul läggs in i kontraktet. Det innebär att köparen inte har sin finansiering klar och väntar besked om lånelöfte från banken. Köparen får enligt finansieringsklausulen ett visst antal dagar på sig att få klart finansieringen och om detta inte lyckas går bostadsaffären tillbaka. Låneklausuler kan vara mer eller mindre preciserade. Säljaren kan inte kräva ersättning eller skadestånd om det finns en låneklausul i kontraktet. Köparen måste dock göra sitt allra bästa för att lösa finansieringen. Om köparen inte gör det bryter köparen mot lojalitetsplikten och säljaren kan ha möjlighet att få skadestånd eller ersättning. Köparen kan då bli ersättningsskyldig för de kostnader och ekonomiska förluster som säljaren haft på grund av kontraktsbrottet.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Låneklausul ur köparens perspektiv
Köparen ska bara begära en låneklausul om köparen med stor sannolik kommer att få ett lånelöfte. Köparen måste göra sitt bästa för att få ett lånelöfte antingen från traditionella banker eller från andra låneinstitut, om inte låneklausulen är preciserad på olika sätt. Det kan till exempel vara inskrivet att lånet ska beviljas från en viss bank och till en viss räntesats.
Låneklausul ur säljarens perspektiv
En låneklausul är mer fördelaktig för köparen. En säljare bör undvika en låneklausul då detta kan innebära att hela försäljningsprocessen måste börja om. Det kan vara värt att skriva ett avtal utan villkor med en köpare som inte önskar en låneklausul i kontraktet även om köpeskillingen blir något lägre.
Mäklarens roll vid villkor och klausuler
Mäklaren ska, enligt god fastighetsmäklarsed, förklara för säljaren och köparen vilka eventuella villkor som finns i kontraktet och hur dessa är utformade. Mäklaren ska också berätta vilka konsekvenserna blir om kontraktet bryts. Mäklarens ska vara tydlig med vilka rättigheter och skyldigheter parterna har. Både säljaren och köparen måste vara överens om villkoren eller klausulerna innan kontraktet skrivs under.