MäklarOfferter

Köpa nyproduktion – fördelar, nackdelar och risker

Köpa nyproduktion – fördelar, nackdelar och risker

De senaste åren har nya bostäder byggts i en rasande fart över hela Sverige, och ligger nästan på samma nivå som under 1960- och 1970-talet. Detta har lett till att allt fler väljer att köpa nybyggda bostadsrätter. Är du intresserad av att köpa en nybyggd bostad? Här går vi igenom allt som är bra att tänka på vid köp av nyproduktion.

Köpa nyproduktion eller inte?

Bostadsköp är en av de största affärerna du kan göra i livet, och därför är det viktigt att allting känns rätt. En helt nybyggd villa eller lägenhet är drömboendet för många – det är mycket som lockar med att få flytta in i en bostad där ingen bott tidigare. Det finns dock en hel del som skiljer sig mellan att köpa nyproduktion och att köpa en befintlig bostadsrätt, vilket gör det extra viktigt att väga in såväl fördelar som nackdelar innan du tar ett beslut.

Fördelar med att köpa nybyggd bostadsrätt

En av de främsta fördelarna med att köpa nyproduktion är att bostadsrätten aldrig tidigare varit bebodd. Det betyder att det inte finns några spår av slitage eller dåliga inredningsval från andra människor, allting är helt enkelt i toppskick. En annan stor fördel är att du kan anpassa boendet efter dina egna preferenser. Vid köp av ett helt nyproducerat boende får du goda möjligheter att påverka allt från material till färgnyanser och mycket annat.

Många ser även det fasta priset som en fördel, eftersom man slipper fundera över budgivningsstrategier och riskera rejäla prishöjningar. Som ägare av en nybyggd bostadsrätt har du dessutom möjlighet att vara med och påverka bostadsrättsföreningen direkt. Med en nybyggd bostadsrätt kan du även vara säker på att besiktningen är ordentligt genomförd. Nyproduktioner besiktas nämligen både vid färdigställandet och ytterligare en gång innan inflyttning.

Nackdelar och risker med att köpa nybyggd bostadsrätt

Precis som med mycket annat finns det både fördelar och nackdelar med att investera i en nyproducerad bostad. Det gäller att du noggrant överväger både för- och nackdelar innan köpet för att räkna ut vad som passar dig och din ekonomi bäst. En nackdel med att köpa nybyggd bostadsrätt är att du inte kan förutspå räntor och priser. En nyproducerad lägenhet köps vanligtvis ett par år innan den färdigställs, och mycket kan tyvärr hända på bostadsmarknaden under den tiden.

Både köpesumman och föreningsavgiften är oftast högre än när du köper en befintlig bostadsrätt, vilket naturligtvis ses som en nackdel för många. Det är också viktigt att komma ihåg att nya bostadsrättsföreningar oftast är mer skuldsatta än äldre bostadsrättsföreningar, vilket kan påverka din månadsavgift negativt i framtiden. När du flyttar in i en nyproducerad bostad måste du också vara förberedd på att leva i byggstök och oljud under allt från ett par månader till flera års tid, eftersom ditt bostadshus oftast bara är ett av många i samma område.

Tips

Ska du sälja bostad? Hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Så köper du nyproducerad bostadsrätt – steg för steg

Att köpa ett helt nyproducerat hus eller lägenhet skiljer sig till viss del från att köpa en befintlig bostad. För att du ska få en tydlig bild av processen går vi här igenom varje steg i detalj.

Steg 1: Intresseanmälan

När du hittat ett intressant nyproduktionsprojekt behöver du göra en intresseanmälan. Ibland gäller “först till kvarn-principen”, vilket betyder att den som först anmält sitt intresse även får välja bostad först av alla. Du gör oftast intresseanmälan innan säljstart på byggherrens hemsida, där du också får all nyttig information om byggprojektet. Intresseanmälan innebär inte att du förbinder dig till att faktiskt köpa en bostad senare.

Steg 2: Köpanmälan

Om du gjort en intresseanmälan kommer byggföretaget höra av sig till dig när säljstarten närmar sig. Ifall du fortfarande är intresserad behöver du ha ett lånelöfte från banken, och efter det kan du lämna en köpanmälan till byggherren.

Steg 3: Bokningsavtal och eventuell bokningsavgift

Om du får möjlighet att köpa en nyproducerad bostad behöver du skriva på ett bokningsavtal samt eventuellt betala en bokningsavgift. Innan du skriver på avtalet är det viktigt att säkerställa att lånelöftet fortfarande gäller.

Steg 4: Förhandsavtal, upplåtelseavtal och förskottsbetalning

När bostadsrättsföreningen har bildats är det i vissa fall dags för dig att teckna ett förhandsavtal, men ibland tecknas istället ett upplåtelseavtal på en gång. Det är nu du förbinder dig att faktiskt köpa bostadsrätten – se därför återigen till att lånelöftet fortfarande gäller. Här ingår även ofta en förskottsbetalning som är en del av handpenningen, och dras av från totalsumman vid slutbesiktningen.

Steg 5: Tillval

Efter att ett visst antal bostäder sålts brukar byggstarten gå av stapeln. Om du får möjlighet att påverka material och inredning så sker det under den här fasen.

Steg 6: Handpenning och upplåtelseavtal

När det är mellan två och fyra månader kvar till tillträdet kommer mäklaren kontakta dig gällande signering av upplåtelseavtal samt inbetalning av handpenning. Handpenningen brukar vanligtvis vara ungefär tio procent av bostadspriset. I det här steget ger även mäklaren praktisk information om den slutgiltiga betalningen som sker strax innan tillträdesdagen.

Steg 7: Slutbesiktning

Några veckor innan inflyttning, när bostaden är färdigställd, är det dags för slutbesiktning. Det är en god idé att du deltar i slutbesiktningen och kontrollerar att tillvalen blivit som du tänkt.

Steg 8: Tillträde och slutbetalning

Strax innan tillträdesdagen är det dags att genomföra slutbetalningen av bostaden, där dina eventuella tillval också ska betalas. Vid tillträdesdagen blir du den formella ägaren av bostaden, får nycklarna och kan äntligen flytta in.

Vanliga frågor om

Köpa nyproduktion

Vilka risker och nackdelar finns det med att köpa nyproduktion?Pil

Att köpa och bo i en nyproducerad bostad är oftast dyrare. Det är också vanligt att nya bostadsrättsföreningar är mer skuldsatta, vilket kan påverka månadsavgiften negativt. Du behöver även vara förberedd på att bo i byggstök och oljud under en tid – din nyproducerade bostad är oftast bara en av många i samma område.

Vilka är fördelarna med att köpa nyproduktion?Pil

Det finns flera fördelar med att köpa en helt nyproducerad bostad. Boendet är i toppskick då ingen annan tidigare bott där, och du får dessutom möjlighet att tidigt påverka bostadsrättsföreningen. I många fall får du även vara delaktig i bygget genom att välja material, väggfärger och liknande.

Är det lönsamt att köpa nyproduktion?Pil

Det kan vara lönsamt att köpa nyproduktion, men det beror naturligtvis på en rad olika faktorer. Bostadsområdet är en avgörande faktor, men också bostadsrättsföreningens ekonomiska situation.

Hur mycket är bokningsavgiften vid köp av nyproduktion?Pil

Bokningsavgiften för en nyproducerad bostad skiljer sig åt mellan olika byggherrar, men brukar ligga mellan 10 000 och 25 000 kronor.

Artiklar om köpa bostad (109)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare