Det kan löna sig att lägga ett förhandsbud om du som köpare tror att budgivningen kommer att trissas upp. Om säljaren accepterar ett förhandsbud blir det ofta en snabb och smidig affär med mindre stress. Det är alltid säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden och till vilket pris. I normala fall tjänar man som säljare alltid på att ha så många spekulanter som möjligt.
När bostadsmarknaden är tuff och det är många spekulanter på varje objekt kan spekulanter välja att lägga ett förhandsbud. För att kunna lägga ett sådan bud måste spekulanten ha god kännedom om marknaden och bostadens värde. Här kan du läsa mer om vad förhandsbud är, när ett förhandsbud kan läggas och om en säljare måste acceptera budet.
Vad är ett förhandsbud?
Ett förhandsbud är ett bud som läggs av en bostadsspekulant på förhand, innan visningen har varit. Om du går in på Hemnet.se kan du ibland se att det står ”Borttagen innan visning”, detta betyder ofta att bostaden sålts på ett förhandsbud.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Lägga förhandsbud innan visning
Förhandsbud kan läggas på både en lägenhet och ett hus. Är du intresserad av att lägga ett förhandsbud på en bostad ringer du upp ansvarig mäklare och presenterar ett bud samt ber att få titta på bostaden före ordinarie visning. Stämmer bostaden överens med dina förväntningar och säljaren accepterar budet skriver ni kontrakt. Du behöver dock inte stå fast vid ditt bud om bostaden inte infriar dina förväntningar. Du behöver så klart inte begära en visning om du inte vill, men då är det extra viktigt att du har mycket god koll på marknaden.
För att säljaren ska acceptera ett förhandsbud behöver budet ofta vara högre än det angivna utgångspriset. Hur mycket man ska lägga är svårt att säga. Det är olika från fall till fall, men 10–15 % över utgångspriset kan vara ett rimligt förhandsbud. Tycker säljaren att budet är för lågt kan hen föredra att se vad en eventuell budgivning kan landa. Självklart kan spekulanten erbjuda utgångspriset och sedan höja budet om säljaren först säger nej. Säljaren kan också komma med ett motbud och se om man kan komma överens om ett slutpris.
Förhandsbud eller budgivning
Hur ska man då tänka med förhandsbud? Ja, det är inte säkert att förhandsbud ger ett lägre pris än vad köparen skulle fått betala för bostaden om en budgivning ägt rum. Däremot kan det vara en fördel för både säljaren och köparen att undvika en visning och budgivning. En bostadsaffär med förhandsbud är ofta en snabb affär med mindre stress. Det är dock viktigt att komma ihåg att säljaren inte behöva acceptera ett förhandsbud. Det är alltid säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden, när och till vilket pris. Ett bud är aldrig bindande. Först när kontraktet är påskrivet av säljaren och köparen är bostadsaffären klar.