En planritning är en form av illustration som visar hur ett våningsplan är uppdelat i utrymmen och rum, samt var dörrar, fönster och liknande är placerade. Planritningen visar även rummens olika funktioner, hur stora rummen är i kvadratmeter och vilka vitvaror och VVS-installationer som finns.
Det är inte ovanligt att blanda ihop begreppen planlösning och planritning, och att ha svårigheter att förstå vad alla bokstäver och ritningssymboler egentligen betyder. En planritning kan på sätt och vis beskrivas som kartan till själva planlösningen i en bostad. Om du lär dig att tolka en planritning blir det med andra ord lättare att begripa planlösningen inför till exempel en visning. Men hur tolkar man egentligen en planritning, och var går det att få tag på handlingar som dessa? Här går vi igenom allt som kan vara bra att veta!
Planritning för lägenhet och hus
En planritning är en form av illustration som visar hur ett våningsplan är uppdelat i utrymmen och rum. Här visas även fönster, dörrar, trappor, altaner och skorstenar samt var till exempel vitvaror och VVS-arbeten är installerade. Planritningen visar också vilken typ av rum det handlar om samt hur stora rummen är i kvadratmeter. Planritningar är i de flesta fall ritade i skala 1:100.
En viktig del av bostadsköpet
Det är viktigt att titta på planritningar när du ska köpa en lägenhet eller ett hus. Här kan du nämligen se detaljer som du kanske annars hade missat under en visning, eller som du helt enkelt vill granska närmare. På så vis blir det enklare att börja planera din inredning. En planritning är extra intressant när du planerar att köpa en nyproducerad bostad och byggnaden ännu inte är färdigställd. För dig som i sin tur planerar att bygga ut eller bygga nytt behöver komma ihåg att planritningen är en obligatorisk del av den bygglovsansökan du behöver skicka in.
Var hittar man planritningar?
Om du vill titta på en planritning för en specifik bostad går det oftast att hitta den genom din aktuella kommun. I många fall går det att logga in med hjälp av BankID och ladda ner de ritningar du är intresserad av, annars rekommenderas det att du helt enkelt ringer till kommunen och förklarar ditt ärende för att bli lotsad vidare. På Lantmäteriets hemsida kan du logga in på en tjänst som kallas Min Fastighet för att ta del av detaljerad information om den fastigheten som du bor i.
Vanliga förkortningar på en planritning
Om du inte får planritningens olika förkortningar förklarade för dig är det svårt att lista ut vad allting betyder. För att veta vad du egentligen tittar på när du läser planritningen är det en god idé att ha koll på de vanligaste förkortningarna:
- DB – diskbänk
- DM – diskmaskin
- F – frys
- FRD, Frd, FÖRR – förråd
- G/L – garderob/linneskåp
- HS – högskåp
- HS/U – högskåp med ugn
- IT – el/IT
- K, KS, K/S – kylskåp
- K/F – kyl/frys
- KK, KLK – klädkammare
- KPH – kapphylla
- KPR – kapprum
- KTT – kombinerad tvättmaskin/torktumlare
- L – linneskåp
- S – skåp
- SK – skafferi
- SKK – skafferi/kylskåp
- ST – städskåp
- TM – tvättmaskin
- TT – torktumlare
- TP – tvättpelare
- TS – tvättställ
- VP – värmepump
- VVB – varmvattenberedare
- WC – toalett
- WC/D – toalett med dusch
Tips när du ska skapa en planritning
Ska du äntligen förverkliga din dröm om ett egenbyggt hus? Att rita en planritning och arbeta fram en bra planlösning kräver en hel del eftertanke. Du kan naturligtvis välja en av alla de färdiga lösningar som erbjuds av husleverantörerna, men om du vill arbeta fram en egen planlösning finns det flera saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer våra sju bästa tips!
- Hitta inspiration: Gå på husvisningar, besök husutställningar och titta i befintliga planritningar.
- Tänk på förutsättningarna: Ta hänsyn till väderstreck, ljudbild, insyn och utsikt.
- Placering av trappa: Placera en eventuell trappa centralt i huset.
- Tänk på framtida möblering: Anpassa placering av dörröppningar och fönster efter de större möbler du kommer vilja ha i hemmet, exempelvis sängar, garderober och soffor.
- Förvaringsutrymmen: Fundera över hur du på bästa sätt kan utnyttja utrymmen under trappor eller exempelvis en kattvind till förvaring.
- Fast klädförvaring: Tänk på att fasta klädkammare och garderober utnyttjar hela höjden i rummet och bidrar med mer förvaringsutrymme än lösa garderobsmöbler.
- Ta hjälp av arkitekt: Om du kör fast eller är i behov av råd ska du inte tveka att kontakta en arkitekt. Du behöver trots allt ändå anlita en arkitekt när planritningen ska färdigställas samt när bygglovsritningarna ska göras.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.